skip to Main Content
Skąd się bierze odporność

Zdrowe jelita to zdrowy organizm

Wzmacnianie odporności

Kliniczny dietetyk tab
Kliniczny Dietetyk

Wzmacnianie odporności jest obecnie często poruszanym tematem. Naturalnych metod usprawniania naszego układu immunologicznego jest wiele, ale szczególną uwagę zwraca się na mikrobiotę, która stanowi zespół mikroorganizmów bytujących w naszych jelitach. To właśnie one odgrywają kluczową rolę w mechanizmach obronnych. W jelitach znajduje się 70% komórek odpornościowych naszego organizmu. Dzięki temu przewód pokarmowy nazywany jest dodatkowym organem odpornościowym. Mikrobiota jelitowa jest bezpośrednio związana z aktywacją i modulacją odpowiedzi immunologicznej. Bakterie probiotyczne wpływają także na budowanie odporności poprzez tworzenie naturalnej bariery na powierzchni nabłonka jelitowego przez co uniemożliwiają zagnieżdżanie i namnażanie się bakterii patogennych.
Od czasu pojawienia się koronawirusa, zespoły naukowców zaczęły prowadzić obszerne badania, analizujące korelację między ciężkim przebiegiem choroby Covid -19 , a zaburzonym mikrobiomem. Wyciągnięto jednoznaczne wnioski, że duża liczba osób z ciężkim przebiegiem Covid-19 miała zaburzony mikrobiom. Koronawirus atakuje nie tylko górne drogi oddechowe , ale także jelita, gdzie jest w stanie się namnażać. Duża część chorych z nieprawidłową florą jelitową skarży się także na silne bóle brzucha, wymioty, biegunkę. W próbkach pobranych od pacjentów ciężko przechodzących chorobę, stwierdzono wyraźnie mniejszą ilość pożytecznych bakterii na rzecz tych szkodliwych.

Wzmacnianie odporności

Poważny przebieg choroby jest obserwowany częściej w zamożnych krajach Europy i w Stanach Zjednoczonych. W tych miejscach najpopularniejsza jest dieta składająca się z fast food, bogata w tłuszcze nasycone, pieczywo i makarony produkowane z mąki oczyszczonej, napoje słodzone itd. W diecie „zachodniej” brakuje błonnika czyli warzyw, owoców produktów pełnoziarnistych oraz produktów mlecznych fermentowanych, olei bogatych w jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. U pacjentów często obserwuje się nadwagę i otyłość.

W dużej mierze od nas samych zależy jak będą działały nasze jelita. Możemy modulować ich prace i dobroczynny wpływ na układ odpornościowy. Nie zapominajmy o codziennym urozmaiconym manu. Nie pomijajmy w planie żywieniowym warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych ale przede wszystkim mlecznych wyrobów fermentowanych. Każdego dnia niech goszczą na naszych talerzach przeróżne kiszonki np. ogórki czy kapusta, ale także te mniej oczywiste, łatwe do samodzielnego zrobienia w domu o każdej porze roku tj. marchewka, cukinia, jabłka, rzodkiewki i rewelacyjna kiszonka pochodząca z Korei Południowej – Kimchi.

Kliniczny Dietetyk

Kontakt

Prześlij swoje dane, a kliniczny dietetyk skontaktuje się z Tobą w najbliższych czasie. Pamiętaj, że wszystkie dane, które podajesz online, telefonicznie lub bezpośrednio objęte są tajemnicą lekarską.

Back To Top